Als de dood (#2)

Hoe anders is het in de Boeddhistische wereld ! Reïncarnatie staat daar zo vast als een natuurwet. Je komt terug om je lessen te leren die je te leren hebt en je Karma op orde te brengen.

Dáár is ouder worden een teken van ‘levenservaring’, van wijzer zijn, te respecteren. Van oude mensen kun je leren, ze hebben veel meegemaakt en (hopelijk) veel geleerd. Met vallen opstaan. Ze zijn vaak herkenbaar aan grijze haren en rimpels.

De dood betekent daar geen ‘einde’, maar een stap naar een volgend leven, een nieuwe fase. Zo wordt er ook omgegaan met overlijden: geen diepe droefheid of treurnius. De nabestaanden vieren het leven van de overledene en zijn dankbaar wat zij of hij heeft betekend. Niks geen zwart, geen treurige cake. Een feestmaal, muziek en gezellig samenzijn. Ik werd zelfs eens als toevallige passant bij een dergelijke gelegenheid zomaar uitgenodigd om te delen in de vreugde ! Héél bijzonder om mee te maken.

Héél erg vond ik een enorm bill-board op het platteland in Myanmar met reclame voor een anti-rimpel crème. Zó niet-passend in de cultuur en bovendien onbetaalbaar. Walgelijk …

Ouder worden regeert onze wereld, bewust en onbewust ontvangen we dagelijks de bijbehorende boodschappen: ‘Blijf jong’. Of houdt in ieder geval de (schone) schijn op.

Wat doet dat met je ?