De uitdagingen van Odysseus

Odysseus is koning van Ithaka in Griekenland. Hij heeft jaren gevochten om de door Paris geschaakte prinses Helena terug naar huis te brengen. Als Troje tenslotte is gevallen keert Odysseus ook terug naar huis. Onderweg moet hij vele hindernissen overwinnen. Hier zijn er een paar. De weg naar huis is niet gemakkelijk. Hoe ziet jouw ’thuis’ er uit ?

Odysseus en de Syrenen
De schepen van Odysseus willen door een nauwe zeestraat. De doorgang wordt bemoeilijkt door de vele klippen en door de lieftallige, zingende Syrenen. Met hun gezang verleiden ze alle zeelieden en maken ze daarmee zó gek dat ze als in trance op de klippen lopen. Odysseus is gewaarschuwd. Zijn mannen stoppen was in hun oren en hijzelf laat zich vastbinden aan de mast.
Waar laat jij je door verleiden ? Wat zijn jouw verslavingen ? Wat dreigt er op de klippen te lopen ?

Odysseus en de Cyclopen
In een storm zoeken Odysseus en zijn mannen beschutting in een grot. Als de bewoner, de cylcoop Polyphemus, thuiskomt, sluit hij de mannen op. Elke dag eet hij een van de mannen op. Odysseus verzint een list om, samen met zijn mannen, te ontsnappen.
Welk monster in jouw leven ziet geen perspectief ? Door wat laat jij je langzaam opeten ? Welke list ga jij verzinnen ?

Thuiskomst in Ithaka
Odysseus’ vrouw Penelope wordt al jaren belaagd door 100 vrijers. Zij weet in haar hart dat haar geliefde leeft en verzint vele listen om maar niet met zo’n vrijer te moeten trouwen. Als Odysseus uiteindelijk thuis komt, vermomd als bedelaar, neemt hij de uitdaging aan om met zijn boog een doel te raken. De boog is te zwaar voor de vrijers en Odysseus dood ze allemaal.
Wat is jouw unieke talent ? Welke uitdaging neem jij aan ?