Energiezaken #3 – Tocht, ventilatie en energiebesparing

Het effect van tocht is dat er veel energie verloren gaat. Het waait letterlijk de deur uit. Dit is één van de energie-lekken waar ik het eerder over had. Het resulteert erin dat je je niet behaaglijk voelt, je hebt het koud, zèlfs met een extra trui aan. Toch maar de thermostaat een graadje hoger ?

Hoe goed werkt jouw emotionele thermostaat eigenlijk ? Tijd voor een check en een beetje onderhoud ? Natuurlijk zijn we allemaal soms heel blij en soms verdrietig. De vraag is wat daarvan de oorzaak is. En zèlfs dat is nog niet de belangrijkste vraag. De vraag die je je werkelijk mag stellen is: ‘Raak ik door mijn verdriet van de wijs ?’. Weet je niet meer wat te doen, waar je het zoeken moet ?

Vergelijk jezelf eens met een boom in een forse storm. Jouw takken zwaaien als een gek heen en weer, je schudt en trilt. Blijf je staan, in die storm ? Of raak je ontworteld ? Ben je reddeloos verloren ? Of buig je veerkrachtig mee met de wind, verlies je wat blad, misschien breekt er zelfs een tak. Maar je blijft staan, fier overeind. En de storm gaat weer liggen.

Als je jezelf na elke lastige gebeurtenis pas met veel moeite weer overeind krijgt, weer op de rails … dan is het tijd om je thermostaat grondig te reviseren. Jouw wortels steviger te maken. De balans in je leven te vinden, waardoor je geen nodeloze energie verspilt, die kun je tenslotte voor betere dingen gebruiken. Toch ?