Energiezaken #4 – Duurzame energie

Ja, ja … voor niks gaat de zon op en van de wind kun je niet leven … Dat is dus ook niet wat ik hier bedoel. Daar zijn al genoeg discussies over. Het lijkt zelfs mogelijk te leven van Prana … ‘Duurzame Energie’ is stromings-energie, een oneindige bron die niet uitgeput raakt. Hebben wij dat ook ?

Laten we om te beginnen eens kijken hoe velen functioneren. Kort door de bocht: we leven toe naar 5 uur, naar het weekend, naar de volgende vakantie. Om bij te komen, bij te tanken, op te laden. Het lijkt erop dat we onderweg heel wat energie kwijt raken die niet meteen weer wordt aangevuld.

Zijn we wel met goede dingen bezig ? Iemand zei eens: ‘Als je je hart volgt, hoef je geen dag te werken’. Zèlf ken ik dat gevoel uit eigen ervaring. En die éne keer dat ik even ‘ontspoorde’, niet mijn hart volgde, kreeg ik pijn in mijn schouders en nek. Ik ben er abrupt mee gestopt. En meteen diende zich een nieuwe kans aan.

Moet je dan niet werken ? Jawel, maar de vraag is waar je de meeste tijd aan besteed ? Aan ‘gedoe’, zoals de boekhouding en overzichten maken ? Of aan jouw passie, en is het ‘gedoe’ slechts bijzaak ? En dan stel ik de onvermijdelijke vraag: wat heeft ervoor gezorgd dat je nu werkt waar je werkt ? Omdat je vader, je moeder, je vrienden dat ook deden ? Of je omgeving je altijd vertelde dat je wel ingenieur zou worden (ik dus) ?

Durf je het aan jezelf te vragen wat je zou doen als alles mogelijk was ? Waar ligt jouw hart werkelijk ? ‘Ja, maar dat kan tòch niet …’ en honderdduizend redenen waarom dan wel niet, worden afgekeurd. Ja, het is een uiterst oncomfortabele vraag. Mèt de kans dat je leven op de kop gaat staan. Slapeloze nachten gegarandeerd ! Wat vertel je straks aan je kleinkinderen of andere jongelui ? Wat heb je gedaan in je leven ? Was het de moeite waard ?

Met plezier ben ik jouw gids op dit extreem ongemakkelijke pad.