Jouw innerlijke tuin

Metaforen helpen enorm bij het vormen van begrip. Zo ook deze: zie je innerlijke wereld eens als een tuin. Oók daarin kun je reizen en om je heen kijken, van alles ontdekken en vinden. En dan, zoals bij elk stukje van deze ontdekkingsreis, komen de vragen. Hoe ziet jouw tuin er uit ?

Je wordt geboren met een mooi vruchtbaar stukje grond in je. Je hebt nog geen idee van tuin-aanleg of -onderhoud. Maar er waait wél van alles in. Je krijgt van alles voor in je tuintje. En dat schiet gretig wortel. Waar het vandaan komt ? Van je directe omgeving, je ouders, je broertjes en zusjes, familie en vrienden. Niemand vraagt of je het hebben wil. En jij weet het (nog) niet.

Je gaat op zoek naar wat je zéker weet dat onkruid is. Dat wat je dwars zit, in de weg. Beetje schoffelen helpt niet, het moet er met wortel en al uit.


De Griekse mythologie vertelt ook van zo’n opruimklus. De stallen van de kudde van wel 3000 ossen van koning Augias waren al in geen dertig jaar uitgemest. De opdracht van Herakles was om de stallen in één dag schoon te maken. Door twee rivieren om te leiden spoelde de mest weg. Zo werden de stallen van Augias in één dag schoongemaakt en vervulde Herakles het vijfde van zijn twaalf werken.
Grote schoonmaak vraagt grote maatregelen.

Het meeste onkruid is opgeruimd. Er is ruimte voor iets nieuws.
Nu is de tijd om te vragen hoe jij wilt dat je tuin eruit ziet. Wat heeft die jou te bieden ? Wat wil je daarin laten groeien ? Welke kleuren, welke geuren ? Is daar iets te beleven, te leren, te ontdekken ? Iets dat je uitdaagt ?

Onderhoudt je tuintje goed, wees alert wat opeens de kop opsteekt. Oud onkruid is hardnekkig en nieuw waait weer zomaar aan.Mooie zachte begeleiding, gaf me alle ruimte en tijd.
E.