Vakantie

Je bent vast net terug van vakantie, of nog heerlijk vakantie aan het vieren. Hier, of daar, op een andere plek, even in een andere mood. Rust, geen gedoe, lekker lezen, luieren, hoofd leeg, uitwaaien, mooie plaatsen zien, tochten maken. Vul maar in.

En straks weer aan tet werk. Op weg naar de volgende vakantie. Hoe komt het nou dat er zo’n groot verschil is tussen werk en vakantie ? Dat het soms een hele opgave, of in ieder geval een hele opluchting is als we de volgende vakantie halen ?

Iemand zei eens : ‘Als je doet waar je hart ligt, hoef je nooit meer te werken’. Dat dit vooral gaat over het gevoel dat je erbij hebt is natuurlijk duidelijk. Ik heb geluk gehad, ik ben zo’n geluksvogel die nooit heeft ‘gewerkt’. Door ’toeval’ terecht gekomen op het pad dat voor mij was bedoeld. Mijn zielsmissie zo je wilt. Mijn hele leven stond en staat in het teken van ‘duurzaamheid’. En dat was altijd zó leuk, zó inspirerend, zó waardevol … Heb ik dan niet hard gewerkt ? Zeker wel, maar het voelde niet als ploeteren.

Ben ik er dan dag en nacht mee bezig ? Ja en nee. Het zit gewoon in m’n genen, zoals anderen altijd muziek horen. Obsessief ? Nee hoor, maar het kleurt wel alles dat ik aanpak.

Even terug naar de vakantie. Als je je hart (je Zielsmissie, je opdracht in dit leven) volgt, lijkt het wel alsof alles vanzelf gaat. De juiste mensen komen op je pad, dingen gebeuren zomaar als vanzelf (synchroniciteit heet dat), kortom: het voelt allemaal als gemakkelijk. Zonder duwen en trekken, zonder bovenmatige inspanning. Natuurlijk wordt er óók hard gewerkt, maar dan zonder de stress.

Ben ik er rijk van geworden ? Ja, op een manier die niet in geld is uit te drukken. Heb ik een positieve bijdrage geleverd aan de wereld ? Ja, zonder twijfel. Ging ik op vakantie ? Ja, zónder de vraag of ik de volgende vakantie wel zou halen …

En jij ? Wat zou jij het liefste doen, waar ligt jouw hart ? Waar droomde jij van toen je iets jonger was ? Lééf je die Droom ? Weet je ‘m nog, kun je ‘m nog voelen ? Wat zou er gebeuren als … ? Ja maar …

Klaar voor de reis van je leven ?